onsdag 20 april 2011

Glad Påsk

En arbetsdag kvar sedan en efterlängtad fyra dagars ledighet. Ser fram emot trevligt umgänge med släkt och vänner, god mat och dryck, sol och utefix, frösådder och innefix. Vart jag kommer att befinna mig beror lite på väder och vind, antingen på torpet eller i stan. Jag kommer att vara där värmen finns och där solen lyser från en klarblå himmel.


Den här bilden är tagen i den fantastiska saluhallen St Josep på La Rambla i Barcelona, en stad där jag trivs och där jag drömmer om att en gång får leva och bo.

Önskar er alla en fin påskvecka!

söndag 17 april 2011

Vitsippor och plantexport

Nu har dom små sipporna vaknat här hos mig. Och det är rejält tidigt. Min yngste son är född 11maj och vitsipporna brukar börja blomma runt det datumet. Ibland en vecka före och någon enstaka gång senare. Idag har vi den 17 april och vitsipporna står i full blom.....det är nog nästan rekord!

Tack för rekordtidig vår.....det kan behövas efter denna rekordlånga vinter!

Idag har jag packeterat chilepeppar plantor som ska få nya hem. De flesta ska levereras i närområdet. Men några stycken ska få flytta till grannlänet, till en kvinna som drömmer om att odla fikon i Norrlands inland!

Ha en bra vecka och hoppas att vårvärmen fortsätter!

lördag 16 april 2011

Växthusöppning

Idag har jag tvättat och fixat i växthuset. Zilgadruvan har fått lite ny jord och värmefläkten som inköpes för en ringa penning på Jula för några år sedan är igång. I natt testkör jag och har nollställt termometern så jag kan försöka hitta en lagom natt temperatur. Om allt fungerar väl flyttar änglatrumpeter, fikon, chilepeppar mm in i glashuset i morgon.

Förhoppningsvis kommer Zilgadruvan att få massor med kompisar i morgon i växthuset. Äntligen har billans växthus öppnat för säsongen!

fredag 15 april 2011

Vår i luften

Nu får det vara slut på snödjupsmätningarna för i år. Det är fortfarande stora snöhögar där vi har vräkt upp snö med slungan, men annars är det endast mindre snöfläckar kvar. Små gröna lökväxter börjar synas här och där, fåglarna sjunger för full hals i lillskogen och det är verkligen vår i luften. I mitt huvud snurrar det av trädgårdsvisioner och längtan efter jord och koskit under naglarna är stark.

Den här söta pingstliljan blommade så fint förra våren, hoppas den dyker upp även i år. För tillfället sover den under den meterhöga" snöslunge-högen"........

Ha en fin helg och njut av den bästa tiden av alla tider!

måndag 11 april 2011

Våren är här

Bofinken har anlänt, krokusen blommar och på radion hörde jag idag att det nu var meteorologisk vår här i min stad.
Jag har köpt nya gympadojjor och stuvat undan vinterkängorna längst in i klädkammaren. Det bubblar av lycka inom mig, jag har lyckats tagit mig igenom ännu en vinter!

Ägnade lunchen åt att ligga på knä på en sopsäck och titta på krokusarna. Det är underbart med färg igen!

Sol och färg.....Lyckan är enorm!

Till och med en rabarberknopp har tittat opp.....

Madame har äntligen lämnat sin plats framför braskaminen och intagit tronen under äppelträdet.

Min tid är nu!

söndag 10 april 2011

Vintern rasat ut

Kan inte påstå att det är vackert i min lilla trädgård så här en bit in i april. Det finns inte ett träd och inte en buske som är oskadd efter vinterns härjningar. Både plommonträd och körsbärsträd som är några år gamla har amputerats på fina grenar och kvistar. Doftschersminen ser rent bedrövlig ut. De fläckar där snön smält undan ser ut som en enda stor päråker....sorkgångar överallt! Det lilla fina åkeröäppelträdet har fått barkskador av sorkeländena.....kort sagt urtrist!


Mitt på gräsmattan har en svart plasthink med små lökar som börjat gro tinat fram. Undrar vad det är för lökar? Undrar vart jag var på väg med dom nån gång för ett halvår sedan innan den långa vinter kom? Undrar hur det kom sig att jag glömde bort dom? Så överraskad kan jag väl ändå inte ha blivit av snön?
Får ta och plantera dom i en kruka på bron så får tiden utvisa vad det är för nått som spirar och gror i hinken.



Minsann tror jag inte kejsarkronan börjar visa sig där i rabatten framför köksfönstret.


I köksträdgården börjar pallkragarna så sakteliga tina fram. Det har hänt mycket senaste veckan med snödjupet.


Det är så tråkigt när fruktträden väl börjat etablera sig fint och snön förstör på det här viset.

Betydligt trevligare är det inomhus nu bland mina sådder, det grönskar och gror i varenda vrå. Jag kommer att starta upp mitt lilla växthus endera dagen och flytta ut det mesta, längtar......
Det kommer ett inlägg framöver om vad som blir årets grödor, många perenner, köksväxter och en del sommarblommor är på gång.

torsdag 7 april 2011

Livstecken

Nu var det länge sedan jag skrev ett inlägg här på bloggen. Tiden har gått åt till annat.
I lördags packade vi bilen med skidor och pulka för en semestervecka i fjällen, Vi lämnade kattor och frösådder i goda vänners händer. Och enligt rapport mår både kissar och plantor bra.


Drygt halva ledigheten har nu gått och vi fått mycket frisk luft och fjällsol på näsan. Det var allt här ifrån Hamrafjäll och mig för idag.
Må så gott !