måndag 31 oktober 2011

Höst och fototävling


En snabb runda i trädgården på lunchen. Vackra höstfärger och en strålande sol gjorde mig glad i sinnet. I morgon är det första november och än en gång dags för Slottsträdgårdsmästarens fototävling. I år har Hasse bestämt ett tema för bilderna....GLÄDJE. Det kommer inte att bli lätt vill jag lova, november är en ganska o-glad månad.
I morgon börjar jakten på min Novemberglädje!


Med den här glada pumpagubben som vi tillverkade i lördags tillsammans med barn-barnet ber jag att få önska en trevlig kväll och ett skönt slut på oktober månad!

fredag 21 oktober 2011

Favorit apparaten

Under många år har det stått en torkapparat på min önskelista. Det funkar i och för sig alldeles utmärkt att torka i ugn, men det tar en evinnerlig tid och det ligger tonvis med trattkantareller och chilepeppar överallt hela hösten. I år har det varit extra påfrestande eftersom vi har en liten Kajsa Kavat kattunge som leker "inte nudda golv" så att svamparna ryker.
Jag var först på väg att köpa en OBH-nordica, men efter att ha lånat av nära och kära förra året insåg jag att den inte funkade för mig. Omöjligt att få till ett bra torkresultat med en tork utan termostat, det blir på tok för hett. Efter OBH testandet stod det klart att jag måste ha en med termostat och då blir det genast avsevärt mycket dyrare. Jag bestämde mig för att satsa på en av märket Evermat som jag hört mycket gott om. När jag väl kommer till skott och tänker beställa en visar det sig att tillverkaren gått i konkurs!

Efter en hel del efterforskande och googlande hittade mannen torkapparaten Stöckli. Han ringde den svenske återförsäljaren som visade sig vara ett mycket trevlig kvinna som heter Eva Loodh och är svampkonsulent. Hon verkar mycket kunnig på torkområdet har mångårig erfarenhet av just den här torken. Hon blev utsedd till årets svampkonsulent 2011 och har hemsidan Svampfoten.
Hon skriver så här i brevet som medföljde torkapparaten:
"Långt där inne i våra gener finns vår urgamla samlarinstinkt. Den att leta och samla mat för sämre tider. Överskottet torkades förr i världen med hjälp av sol och vind, världens äldsta konserveringsmetod.....torkning ska ske varsamt. Hellre på för låg än för hög temperatur."



Stöcklitorken torkar jämt och stabilt. Den är energisnål, tystgående och lätt att hålla rent. Termostat 0-70 grader och Timer 0-12 timmar. Det ingår 5 ollor och man kan köpa till extra ollor.
Pris för torken inklusive 5 ollor är 1900 kr och vi köpte till 2 extra ollor för 220 kr.


Under ett par veckor som vi varit lyckliga ägare av den här apparaten har jag testat torka både svamp, chilepeppar, äppelringar och tomat. Allt med mycket gott resultat. Det följer med bra information om temperatur, tider och andra råd med torken.


När jag stängde växthuset skördade jag mängder med piennolas och tomatoberry. Av närmare ett kilo tomater blev det endast ett par hundra gram kvar.


Det blev två goda burkar med egentorkade tomater i olivolja, vitlök, basilika och rosmarin. Jag använde torkade örter, har läst nånstans att det är bäst för hälsan.

All chilepeppar har inte hamnat i torken jag har även gjort ett par vackra och heta inlägningar om det kan du läsa på min chilepepparblogg.

Äppelringarna åt jag upp en natt när det var fullmåne och jag inte kunde sova:)
Trevlig helg!

fredag 14 oktober 2011

Stormiga hattar och sista broccoliskörden.

Trädgården börjar gå i vila. Färgskalan skiftar från grönt till gult och brunt. Då plötsligt en dag när man minst anar det står den där. Rak i ryggen med kläder i blåaste blått och med barnaögon så oskyldigt blå. Oktoberstormhatten, en kär vän som sprider glädje när det behövs som bäst.



Årets sista skörd av broccoli och alldeles för små blomkålshuvuden. Gott var det även om storleken på kålen var i minsta laget!

Kvar nu i köksträdgården är endast grönkålen, jordärtskockorna och brysselkålen som nu är kapad med hopp om att kålen ska hinna växa på sig och bli större än små hallon.


Må så gott och ha en Trevlig Helg!

söndag 9 oktober 2011

Stängt

Genomfrusen efter dagens utomhusarbete, värmer mig med varm choklad, brasa och kattskinn som kurrar. Snart flyttar jag in i min fina hjärtevärmare och stannar där till våren.

lördag 8 oktober 2011

Växthusstängning pågår

Idag har jag påbörjat stängningen av växthuset. Alla tomatplantor ligger nu på trädgårdskomposten. En stor skål med tomatoberry och piennolas står på köksbordet. Mannen och jag avnjöt de sista sungold ute i solen. Många chileplantor har skördats och mannen har fått kapa ner dom och kasta dom på komposten, jag har så otroligt svårt att göra mig av med mina kära plantor. Dom har hjälpt mig att stå ut med den gångna vintern och jag har pratat med dom och pysslat om dom sedan i januari. Det är ett smärtsamt och tårfyllt farväl. Ett stort antal har fått flytta inomhus i väntan på beslut om hur livet för dom i fortsättningen ska se ut.



Dagens chilepepparskörd gör mig glad och får mig att känna mig rik. Vi har precis ätit cheddarfyllda monkeyface och jalapeno med getost och honung.....så gott!
Hoppas på en regnfri dag även i morgon, en hel del återstår innan det blir stängningsdax!

Helgplaner

Stänga växthus, samla fröer och plantera lökar är mina planer för helgen. Vad händer hos Dig en oktoberhelg som denna?
Är det någon som har ett trevligt recept på inlagda tomater att dela med sig?


Jag ser fram emot en skön och avkopplande helg...och jag önskar Dig detsamma!

lördag 1 oktober 2011

Pelargonträd

Vi har haft rena högsommarvärmen senaste dagarna 20-25 grader. Både jag och pelargonerna trivs med vädret. De flesta pellisarna har fått mellanlanda i växthuset i väntan på sitt rätta vinterboende. Ett par har flyttat in i huset och står nu i burspråket i vardagsrummet. Förra året stammade jag upp en stickling av sorten Catolica, det är den som syns till vänster i bilden. Jag flyttade ut den på verandan tidigt i våras och där har den stortrivts. Tyvärr tappade jag kontrollen i somras när livet villa annat för min del än pyssel med pelargoner. Den fick ingen"tuktning" utan har växt hej vilt, jag var tvungen stötta den med en hög smidesspalje, Så Catolican som skulle bli en uppstammad skönhet är nu ett spaljerat pelargonträd. Den står på golvet framför fönstret och mäter dryga 170 cm, blommar hej villt och är full i knopp. Jag fortsätter njuta av blomningen inomhus och förtränger det framtida bekymret med övervintringsplats. Till höger om "pellisträdet" på fönsterbrädan står min älskade mårbacka, också den grymt stor!

I går eftermiddag packade vi in ett 20-tal pelargoner och ett antal fuchsior i bilen och begav oss till torpet. Där ska dom få bo i vinter, fuchsiorna i kolsvarta källaren och pellisarna får stå på fönsterbrädorna.
Arbetet på vedbacken fortsätter för oss här på torpet i dag och jag önskar er alla en fin oktoberhelg!