tisdag 24 januari 2012

Snöläget och Halvsnödagen

Med de två senaste årens vintrar fortfarande färskt i minnet känns den här vintern ganska beskedlig. Det är kanske för tidigt än att ropa hej redan. I vintras kom det stora mängder snö i februari och mars. Förra vintern skottade vi taket tre gånger varav den första takskottningen ägde rum 23 / 1. Igår samma datum tog jag några bilder för att ha som jämförelse. Bilderna är tagna ur lite olika vinklar men skillnaden framgår nog ändå.


Den här bilden tog jag alltså igår 2012-01-23. Det är inte mycket snö på taket och inte på marken heller för den delen. Om jag får bestämma så är det fullt tillräckligt med vinter nu. Så där lagom med snö som skydd för växterna och lagom mycket snö för folk o ta sig fram i.

Den här bilden tog jag 2011-01-23. Den dagen trodde vi i vår enfald att takskottningen och värsta vintern var avklarad för säsongen. Det fortsatte att snöa och snöa och snöa.....

Växthuset 2012-01-23. Lagom med vinter nu...vi behöver inget mer vitt.



Växthuset 2011-01-23 och det fortsatte snöa och snöa och snöa.....

I morgon onsdag 25 januari är det "Halvsnödagen". Enligt gammal sägen ska hälften av vinterns snö ha kommit då. Jag önskar mig 5-10 minusgrader, sol och inte en snöflinga till . Det låter väl bra?

måndag 23 januari 2012

Bloggvinst

Jag som jämt brukar säger att jag ALDRIG vinner något....även jag kan ha fel ibland:)
Helén som har bloggen Tankar om och från min trädgård lottade ut sådosor förra veckan. Och kan ni tänka er, jag vann den ena! Idag kom vinsten i min postlåda och dessutom låg det ett fint frökuvert i dosan. Tack Helén, fina vallmoplantor kommer att vaja i min trädgård till sommaren!


Må så gott!

fredag 20 januari 2012

Macrolek

Nu har jag lufsat runt här hemma i 10 dagar. Rastlösheten kommer sakta men säkert krypande, det är nog så att orken börjar komma tillbaka. För att undvika klättring på väggar och fortsätta vara lugn och fin kom jag på att macro objektivet kanske kunde roa mig en stund. Det blev en nära titt på den sista vita amaryllisen som står i vas och krya på tulpanerna från jobbet.

Nu ska jag ta mig en funderare på vad vi ska äta i helgen och maila en handlingslista till mannen på jobbet. Det lutar åt en risotto ikväll.....och kanske ett sällskapsspel.
Må så gott och ha en skön helg!

torsdag 19 januari 2012

Vårsjuk

Näst efter november är januari min värsta månad.Tomt i plånboken och lång resa mot ljuset. Jag brukar ändå försöka hitta nått positivt i allt och de bästa med att vara sjukskriven i januari är att man slipper gå ut i eländet. Januari är helt enkelt en bra månad att ligga i soffan och drömma. Jag läser, lyssnar på musik, planerar sådder, sorterar bilder och drömmer om en vår som komma skall.
I detta nu ligger jag i soffan, bloggar, facebookar och tänker tillbaka på gårdagen som blev den bästa dagen på länge. Jag sådde min chilepeppar, underbart att pilla med fröer och känna jord mellan fingrarna igen. Ett inlägg om det finns här på min andra blogg.
Sent igår kväll när jag tittade ut genom tvättstugefönstret såg jag två vackra ungrävar som lekte som hundvalpar i snön på baksidan. Jag stod minst 20 minuter och tittade på deras glada lek innan dom skuttade över staketet och for in i skogen. Det är fint att ha en skog i närheten även i stan.

Nu börjar det bli dags att pallra sig upp och ta en titt i kylskåpet. Magen knorrar och säger att nu är det lunchdags.
Må så gott!

fredag 13 januari 2012

Trevlig helg!

Nästan alla mina pelargoner övervintrar i år på torpet. Dom verkar trivas alldeles utmärkt där. Åtminstone när dom får vara ensamma med 10-12 grader runt omkring sig. Pellisarna har klagat en del runt nyår och trettonhelg när vi invaderade stället, började elda björkved och höjde inomhustemperaturen till för folk behagliga 20-30 grader.
Av utrymmesskäl klippte jag ner pelargonerna rejält i höstas inför flytten till torpet. Flera stycken bla den här lilla Catolican som står i lillfönstret under snedtaket på övervåningen blommar vidare och sprider glädje i januarimörkret. Utanför fönstret växer snöhögarna på farstukvistens tak.

Ett stort och innerligt tack för alla fina kommentarer i förra inlägget, för alla underbara hälsningar på facebook, mail, sms och telefonsamtal under veckan som gått. Ni har fyllt mitt hjärta med värme och glädje......TACK!

Må så gott och ha en trevlig helg!

torsdag 12 januari 2012

Ett möte


Försommar. Två 50-tals kvinnor går med oro och klump magen till var sina vårdcentraler. Sommaren går. De båda fortsätter ovetande om varandra sin vandring längs livets väg. Den ena kvinnans väg ljusnar och blir så småningom grön. Den andra kvinnans vandring blir allt tyngre, mörkare och svårare. Sommaren blir till höst.

En tidigt morgon i januari. Två kvinnor möts i en sal på sjukhusets kvinnoklinik. Två historier delas. En av kvinnorna lämnar salen och fortsätter mot ljuset. Den andra kvinnan blir kvar i sitt mörker med sin rädsla.
Känslan av tacksamhet över att vara den som lämnar salen grumlas av en känsla av skuld....jag går därifrån med vinstlotten och förmår inte dela med mig av vinsten.

lördag 7 januari 2012

Tystnad

Lyssnar på tystnaden....sista kvällen på torpet för den här gången.

onsdag 4 januari 2012

Nu har vi gått i ide.

Vi tvingades till stan tidigt på måndag morgon eftersom jag skulle arbeta. Det var en mycket tröttsam arbetsdag, ett konstant ringande på jobbmobilen och många av samtalen rörde sånt som jag inte hade med att göra. Irriterande samtal som beror på att andra inte gör det dom borde göra! Som vanligt är jag ändå tillmötesgående och trevlig även om det kokar i mig av irritation.....Dessutom var väglaget bedrövligt, regn och massor av modd på vägen till följd av dålig snöröjning. Usch och fy!


Tisdag förmiddag återvände vi till torpet med bilen åter igen fullastad med mat och dryck. Ett par minusgrader och strålande sol. Snötyngda grenar, tystnad, lugn och frid. Vackert!


Bilderna i inlägget fotade jag igår vid lunchtid, magiskt vackert!


Den här bilden på uthuset blev lite lurig. Det ser ut som om flaggstången lutar och lampstolpen är rak.....i verkligheten är det stolpen som lutar och flaggstången som är rak:)


Snödrivorna börjar bli riktigt höga nu, perfekta att gräva snögrottor i.

Idag har vi haft massor med kortare elavbrott på grund av snö från trädgrenarna som faller ner på elledningarna. Det här inlägget tog många timmar att få till, en taskig uppkoppling och flertal strömavbrott.
Men vi är rustade till tänderna för att klara ett liv på torpet veckan ut, med eller utan sådana moderniteter som el. Dagarna ägnas åt att läka och vila kropp och själ.
I morgon kommer yngste sonen med ett gott humör och ett par flaskor lampolja. Det ska bli trevligt med besök!